- 来源：网络 | 作者: | 本文已影响
?。?） 关键信息定位法。这个主要是细节题，如涉及到数字（日期、时间、价格等），就可以在文章中快速圈出数字，再找出目标数字及相对应的细节作息，还有人物姓名、地点名词等等，其他的还包括一些提示情节发展，或条纲性关键字眼，如First， Next， Finally等等。
As a young girl growing up in the 1930s， I always wanted to fly a plane， but back then it was almost unheard of for a woman to do that. I got a taste of that dream in 2011，when my husband arranged for me to ride in a hot air balloon for my birthday. （2011年高考英语北京A篇）
What happened to the author in 2011？
A. She flew an airplane
B. She entered a competition
C. She went on a hot air balloon ride
D. She moved into a retirement community
He longs for conversations with an editor who will help him turn his good ideas into great ones. He wants someone to get excited about what he's doing and to help him turn his story idea upside down and inside out， exploring the best ways to report it. He wants to be more valuable for your paper. （2010年高考英语北京B篇）
What does the reporter want most from his editors in their talks？
A. Finding the news value of his stories.
B. Giving him financial support.
C. Helping him to find issues.
D. Improving his good ideas.
解析：此题属细节题，定位方式为同义定位法。题干中的talks和文章中conversations对应，而want most和longs for对应，这样不难得出答案为D。
出现特征：在考题中经常出现的词有infer， imply， indicate， conclude， learn from， probably， most likely， prove /according to等。
She turned up at the doorstep of my house in Cornwall. No way could I have sent her away. No way， not me anyway. Maybe someone had kicked her out of their car the night before. “We're moving house.'； “No space for her any more with the baby coming.” “We never really wanted her， but what could we have done？ She was a present.” People find all sorts of excuses for abandoning an animal. And she was one of the most beautiful dogs I had ever seen.
How did the author feel about Goldie when Goldie came to the house？ （2010年高考英语北京A篇）
A. Shocked. B. Sympathetic. C. Annoyed. D. Upset.
?。?） No way could I have sent her away. No way， not me anyway.
?。?） We never really wanted her， but what could we have done？ She was a present.“
?。?） People find all sorts of excuses for abandoning an animal. And she was one of the most beautiful dogs I had ever seen.
概括不够（多表现为部分代整体，导致范围过?。?br /> 过度概括（多表现为扩大范围）
Federal regulators Wednesday approved a plan to create a nationwide emergency alert （警报） system using text messages delivered to cell phones.
Text messages have been popular in recent years， particularly among young people. The wireless industry's trade association， CTIA， estimates（估计） more than 48 billion text messages are sent each month.
The plan comes from the Warning Alert and Response Network Act， a 2006 federal law that requires improvements to the nation's emergency alert system. The act tasked the Federal Communications Commission （FCC） with coming up with new ways to alert the public about emergencies.
“The ability to deliver accurate and timely warnings and alerts through cell phones and other mobile services is an important next step in our efforts to help ensure that the American public has the information they need to take action to protect themselves and their families before， and during， disasters and other emergencies，” FCC Chairman Kevin Martin said， following approval of the plan.
Participation in the alert system by carriers -telecommunications companies is voluntary， but it has received support from the wireless industry.
The program would be optional for cell phone users. They also may not be charged for receiving alerts.
There would be three different types of messages， according to the rules.
The first would be a national alert from the president， likely involving a natural disaster. The second would involve “approaching threats”， which could include natural disasters like hurricanes or storms or even university shootings. The third would be for child abduction （绑架） emergencies， or so-called Amber Alerts.
The service could be in place by 2010.（ 2008年高考英语山东卷B篇）
66. Which of the following would be the best title for the text？
A. Cell Phone Alerts Protecting Students
B. Cell Phone Alerts by Wireless Industry
C. Cell Phone Alerts of National Disasters
D. Cell Phone Alerts Coming Soon
解析：D。主旨大意题。第一段开门见山，提出将创建一个全国性的短信警报系统；最后一段重申主题，对这种新系统的未来进行展望。因此最准确的标题是D。A项错在protecting students；B项错在by wireless industry；C项错在National Disasters。
Weeks later， standing before this unfriendly mass， I was totally lost. Oh well， I lowered the paper and sat down at my desk， burning to find out what I had done wrong. As a classmate began his report， it all became clear， “My report is on George Washington， the man who started the American Revolution.” The whole world became quite！ How could I know that she meant that George Washington？
62. The underlined word “burning” in Para. 3 probably means _______.（2012年北京，B篇，62，答案D）
A. annoyed B. ashamed C. ready D. eager
How is the passage organized？
Which of the following best shows the structure of the passage？
The author develops the passage mainly by….
?。?） 找出或者总结每段的主题句。主题句可能在段落的开头，也可能出现在段落的中间或末尾。如何确定主题句的方法见主旨题之main idea型。
The Diet Zone： A Dangerous Place
Diet Coke， diet Pepsi， diet pills， no-fat diet， vegetable diet… We are surrounded by the word “diet” everywhere we look and listen. We have so easily been attracted by the promise and potential of diet products that we have stopped thinking about what diet products are doing to us. We are paying for products that harm us psychologically and physically（身体上）.
Diet products significantly weaken us psychologically. On one level， we are not allowing our brain to admit that our weight problems lie not in actually losing the weight， but in controlling the consumption of fatty， high-calorie， unhealthy foods. Diet products allow us to jump over the thinking stage and go straight for the scale（秤）instead. All we have to do is to swallow or recognize the word “diet” in food labels.
On another level， diet products have greater psychological effects. Every time we have a zero-calorie drink， we are telling ourselves without our awareness that we don't have to work to get results. Diet products make people believe that gain comes without pain， and that life can be without resistance and struggle.
The danger of diet products lies not only in the psychological effects they have on us， but also in the physical harm that they cause. Diet foods can indirectly harm our bodies because consuming them instead of healthy foods means we are preventing our bodies from having basic nutrients（营养成分）. Diet foods and diet pills contain zero calories only because the diet industry has created chemicals to produce these wonder products. Diet products may not be nutritional， and the chemical that go into diet products are potentially dangerous.
Now that we are aware of the effects that diet products have on us， it is time to seriously think about buying them. Losing weight lies in the power of minds， not in the power of chemicals. Once we realize this， we will be much better able to resist diet products， and therefore prevent the psychological harm that comes from using them. （2008高考英语北京卷E篇）
75. Which of the following shows the structure of the passage？
The next time you go into a bank， a store， or a supermarket， stop and listen. What do you hear？ _____ （71） It's similar to the music you listen to， but it's not exactly the same. That's because this music was especially designed to relax you， or to give you extra energy. Sometimes you don't even realize the music is playing， but you react to the music anyway.
Quiet background music used to be called “elevator （电梯） music” because we often heard it in elevators. But lately we hear it in more and more places， and it has a new name “Muzak”. About one-third of the people in America listen to “Muzak” everyday. The music plays for 15 minutes at a time， with short pauses in between. It is always more lively between ten and eleven in the morning， and between three and four in the afternoon， when people are more tired.______ （72）
If you listen to Muzak carefully， you will probably recognize the names of many of the songs. Some musicians or songwriters don't want their songs to be used as Muzak， but others are happy when their songs are chosen. Why？ _____ （73）
Music is often played in public places because it is designed to make people feel less lonely when they are in an airport or a hotel. It has been proven that Muzak does what it is designed to do. Tired office workers suddenly have more energy when they hear the pleasant sound of Muzak in the background. _____ （74）Supermarket shoppers buy 38 percent more groceries.
_____ （75）They say it's boring to hear the same songs all the time. But other people enjoy hearing Muzak in public places. They say it helps them relax and feel calm. One way or another， Muzak affects everyone. Some farmers even say their cows give more milk when they hear Muzak?。?nbsp; 2010年高考英语北京卷）
A. Some people don't like Muzak.
B. The music gives them extra energy.
C. Music is playing in the background.
D. Factory workers produce 13 percent more.
E. Muzak tends to help people understand music better.
F. They ge t as much as $4 million a year if their songs are used.
G. Muzak is played in most of the big supermarkets in the world.
71空格后面出现“It's similar to the music you listen to，”那么我们只要分析出其中的“it”的具体指代即可，通过题目及略读下文，我们很容易知道该文介绍一种音乐，而且第一段故作悬念，一直未给出其名字，所以我们只要找到选项中包含音乐一词而没有点名缪扎克一词的即可，很容易锁定BC选项，因为B项意义与下文相去甚远，故舍B取C没商量。
75空格后出现“They say it's boring to hear the same songs all the time.”，同理，我们就要确定“they”的具体指代，首先由于“say”的出现，我们锁定“they”为人的复数，所以轻松锁定ADF，所谓真金不怕火来炼，D显然逻辑不通，F由于其主语也为人，段落第一句永远不会出现意思不明的代词（we， you 除外，因为它们可以明确指代广义的人），故轻松排除F选出真金A。
72此题虽然不是明显的后文出现代词，但其前亦有代词出现，“It is always more lively between ten and eleven in the morning，”下文承接上文，肯定有联系，找出“it”的具体指代-the music， 轻松选出B项。（注：也可应用词汇复现法）
73前文中“but others are happy when their songs are chosen”有“their songs”， F项亦有相同词汇出现，放进去，意思通晓明白，搞定。
74后文中“Supermarket shoppers buy 38 percent more groceries.有”percent more“，D项亦有相同词汇出现，且意思连贯，选出即可。
72题中前句中出现”when people are more tired. “能够与”tired“相对应的四选项中只有”energy“，累了对应能量，亦可做出此题。
- 高中英语学习方法 尝试不同的方法
- 高中英语学习方法 抓好基本功
排列5网址 www.8udr0.com.cn 本网站旨在促进基础教育的信息交流，促进基础教育事业的发展。本站部分内容由网友提供或转载于网络，如果作者不希望我们在网上使用其作品，请立即与我们联系，我们会在第一时间删除相关内容。